Közlemények
Júniusi Gyerekhét! (2013. július 03. szerda, 12:01)
Nyári élet az Aranykapu Óvodában (2012. szeptember 03. hétfő, 21:42)
Képek a Nyuszi Bölcsőde építéséről (2011. július 06. szerda, 00:23)
Bölcsis ismerkedő (2011. máj. 11. szerda, 20:49)
Öko-projekt az Aranykapu Óvodában (2011. március 28. hétfő, 00:49)
Óvodai beiratás ás ovicsalogató (2011. március 22. kedd, 05:34)
TÁMOP 3.1.5. ÓVODA (2010. október 26. kedd, 22:00)
JST_k

Emlékezés Jáki Sándor Teodóz atyára

EMLÉKEZÉS JÁKI SÁNDOR TEODÓZ ATYÁRA, a „csángók apostolára", akinek egyik ági felmenői nyúliak voltak.

 

 

 

 

 

 

puspoki_mise_k

Püspöki búcsúi nagymise a Kápolnánál

A szeszélyes időjárású hétvégét követően (vasárnap reggel még esett), a 11-es misekezdésre szépen megjavult az idő augusztus 8-án, a nyúli búcsú napján. Mintegy 400-500 hívő jelenlétében került sor az idén az ünnepi nagymisére a hegyi Szent Donát-kápolnánál.
SzM-k

Emlékezés Szuchentrunk Mihály esperes úrra

aki Nyúlon 1973-tól 1992-ig plébánosként tevékenykedett.
Kapolna

300 éves a Szent Donát tisztelet Nyúlon

A 2010-es év nyúli búcsúja külön nevezetes, hiszen a régi írások szerint a Kápolna eredete 300 évvel ezelőttre, 1710-re tehető, így a nyúli Szent Donát tisztelet kezdete is. A búcsúi szentmise püspöki szentmise lesz, 2010. augusztus 8-án délelőtt 11 órakor a Kápolnánál.
A 11 órai szentmisét megelőzően a Kápolnánál:

  • 10:20 gyülekezés a tárogató hangjára
    Kiss Gy. László tárogatóművész előadása
  • 10:50 Szent Donát tiszteletének és a Kápolna történetének ismertetése
  • 11:00 Püsöki szentmise
(tovább: Bővebben)
Vilag_gyozedelmes_kiralynoje_k

Új nagy méretű kép díszíti a nyúli templomot

December 12-én az advent 3., örvendetes vasárnapján szép ajándéknak örvendezhettek a nyúli hívek. Új nagy méretű olajfestménnyel gyarapodott a nyúli templom. Bukits Ernő az Apor Vilmos Iskolaközpont művész tanára az egyházközség megrendelésére 2x 1 méteres méretben elkészítette István király korona-felajánlásos képét. A festmény nagy műgonddal mutatja be a történelmi pillanatot. Jelképrendszere elmélyült gondolatvilágot tükröz, ábrázolásmódja barokkos, színvilága átgondolt.

Szent Donát tisztelete Nyúlon

„Szent Donáthoz könyörögni,
Búcsú napján hálát adni
Hívősereg jött a hegyre,
Szállt az ének, áldjuk érte.

Hársfa alatt áll az oltár,
Lombok rejtik kápolnáját;
Szőlőhegyünk védőszentje,
Tekints ma is népeidre."
(Ének 1991-ből)

Az énekben fogalmazott és évente ismétlődő jámbor cselekedet bővebb felidézésére kerül sor, amikor a községi elöljáróság 1864-ben megválaszolja egy országos kérdőív pontjait. Ezek egyikére, amelyik a határban található földrajzi nevekre kérdez rá, három nevet hoznak föl, köztük a láthatóan fontosnak tartott és bennük érzékeny húrokat pengető Szent Donát-kápolnáét. A név által fölhozott, gondolat- és érzésvilágukat kifejező és megidézést kívánó soraik ma is élők, bennünk, késő utódokban is hullámokat vernek: „A Kis és Nagy Nyul hegyet elválasztó vonalba belyebb hatolva a hegybe ugyan a két hegyet elválasztó pont déli oldalán fekszik egy az őseink által épitetett, s általunk jó karban tartó, s tornyában két kis harangal diszeskedő, Szt. Donátus püspök, és vértanu, mint hegyek patrronusa tiszteletére szentelt Kápolna, melyben olykor isteni tisztelet is tartatik: ezen kápolna bal oldala mellett egy gyönyörü 100. éves lombos hársfa áll, mely lombjaival, nem a legkissebb szerü kápolnát, fél környékével eltakarja, s mint egy a zivatarok ellen védeni akarja; mely egyszersmind igen jó árnyat ád a Szt. Donátus vértanu napján, Augusztus 7.ke utáni vasárnap tartani szokott bucsu alkalmakor össze sereglett hiveknek, és az ezen fa alatt Isten igéjét hirdető egyházi szónoknak a nap sugarai ellen."
(tovább:Bővebben)

Gerha-k

Az új Gerhai kereszt felszentelése

Augusztus 15-én, délután 4 órakor került sor a teljesen újjá varázsolt gerhai kereszt felszentelésére. Tudni való, hogy az Écs és Nyúl határán a Gerhatetőn 210 méter magasságban álló „pléhkrsztus” az idők során többször megsérült. Az eredeti fazsindelyes kereszt fémlapja és fa tetőszerkezete a szocializmus évei alatt teljesen tönkrement. A Krisztus-test fémrésze légpuskások céltáblájává vált, a vadrózsával benőtt fa keresztrész pedig összeroskadt, mígnem valaki akarva vagy akaratlanul ki nem szántotta…

Hideglelos_kereszt_K

Keresztszentelés a Lila-hegy lábánál

Május utolsó vasárnapján délután 3 órakor a Szent Donát kápolna megtelt hívekkel. Azonban kivételesen nem szentmisére gyülekeztek az emberek, hanem kereszt szentelésre. Innen indult el ugyanis az az elszánt kis csapat, amely imádkozva-énekelve gyalogosan vonult végig a Kápolna utca-Vaskapu útvonalon, hogy mintegy másfél km megtétele után érje el a Lila-hegy lábánál álló un. „Hideglelős" keresztet.
(tovább: Bővebben)

Lépj kapcsolatba velünk

Hírlevélre való feliratkozás

Használati feltételek

Egyéb információk

Pályázati fejlesztések településünkön