Nyúl Község információs portálja
 

Szülőfalunk Nyúl Községért Alapítvány pályázata

 2023. október 29., vasárnap

A NEAO-KP-1-2022/6-000011 pályázat keretében 1.200.000 Ft-ot nyert az "Szülőfalunk Nyúl Községért" Alapítvány működési költségeinek biztosítására.

Használt sütőolajgyűjtő konténer

 2021. február 3., szerda

A múlt hét végén kihelyezésre került a Jókai utcában, a sportpálya mellett található hulladékszigetre használt sütőolajgyűjtő konténer. A konténer használatával a nyúliaknak is lehetőségünk nyílik a háztartási zsiradékok környezetkímélő elhelyezésére. Védjük helyben ezzel is környezetünket!

Az olaj a csatornahálózatba kerülve növeli a szennyvíztisztítók terhelését, a természetben pedig gátolja az élővizek autooxidációs folyamatait, egy csepp használt étolaj ugyanis akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. A talajba kerülve is káros a környezetre, gátolja a talaj légáteresztő képességét, emellett a kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg.

A tisztított növényi étolaj biodízelként, a gépjárművekbe is tankolt gázolaj biokomponenseként hasznosul újra. Az esetlegesen belekerült ételmaradékok (pl. prézli) sem vesznek kárba, biogáz üzembe kerülve elektromos energiaként hasznosul.

A gyűjtő használatával kapcsolatos fontos tudnivalók:
A használt sütőolajat egy csavarzáras PET palackba kell tölteni!
A palackot jól le kell zárni!
Nem szabad üvegpalackba és dunsztosüvegbe tölteni az olajat, mert az üveg összetörik!
Nem szabad étolajos flakonba gyűjteni az olajat, mert az nem zár biztonságosan!
A konténerbe lehet dobni:vaj, zsír, margarin, romlott és lejárt étolajok, használt sütőolaj és sütőzsír, pácolásból visszamaradt étolajok

TILOS a konténerben elhelyezni: majonéz, szószok, dresszingek, egyéb hulladék, motorolaj, gépzsír, ásványi olaj, kenőolaj, egyéb folyadékok és kemikáliák

Kérjük Önöket, hogy a konténert rendeltetésszerűen használják!

Képgaléria

Használt sütőolajgyűjtő konténer
D
L
M
S