Nyúl Község információs portálja
 

Európai jövedelmi és életkörülmény adatfelvétel

 2024. február 5., hétfő

A KSH a háztartásokat jövedelmi helyzetükről, fogyasztásukról, valamint lakás- és életkörülményeikről kérdezi 2024. február 1-től április 15-ig.

Tájékoztató helyi adók emeléséről

 2024. február 5., hétfő

A nehéz gazdasági körülmények az önkormányzatokat is sújtják, így Nyúl Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2023. évben a helyi adók emeléséről döntött.

Nagyvad terelővadászat 2024. február 5.

 2024. január 17., szerda

A Baráti Vadásztársaság 2024.02.05. hétfőn nagyvad terelővadászatot tart.

Segítse Ön is a szúnyogok elleni védekezést!

 2023. május 12., péntek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója a szúnyogok elleni védekezés kapcsán.

Segítse Ön is a szúnyogok elleni védekezést!

Miért?
A csípőszúnyogok lárvái vízben fejlődnek. Tévedés azt gondolni, hogy csak a tavak, folyók árterében szaporodnak a szúnyogok. Több gyakori szúnyogfaj lárvája a ház körüli kisebb-nagyobb vízgyülemekben,vizesedényekben fejlődik. Akár egy pohárnyi vízben is több száz szúnyog fejlődhet.

A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt végbemegy a szúnyoglárvák fejlődése. A gépkocsiról vagy repülőgépről levegőbe porlasztott szúnyog-irtószer a kifejlett szúnyogokat pusztítja el. Amennyiben a vízben a szúnyoglárvák fejlődése zavartalan, folyamatosan kelnek ki az új szúnyogok, így a szúnyog-ártalom napok alatt ismét kialakul.

Hogyan?
Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a szúnyogok elleni védekezés fontosságára. Kérjük, ossza meg felhívásunkat.

Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. fordítsa fel, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni. Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre. Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb.fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.

Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel. A garázs, pince, akna, stb. nyílászáróit tartsa zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat.

Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.

A kerti tóban tartott apró halak legtöbbje elfogyasztja a szúnyoglárvákat. A rendszeresen kezelt, tisztított vizű medencében nem maradnak életben a szúnyoglárvák.

A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.

Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.

Ne hagyja, hogy a virágcserepekben, cserépalátétben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.

A felhívást készítette:
Nemzeti Népegészségügyi Központ

További információért látogasson el a
https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/lakossagi-tajekoztatok/altalanos-tajekoztatok
honlapra

Képgaléria

Segítse Ön is a szúnyogok elleni védekezést!
D
L
M
S