Nyúl Község információs portálja
 

Körforgalmi csomópont építése nyúl községben

Körforgalmi csomópont építése Nyúl községben
Pályázati azonosító: NYDOP-4.3.1/C_2-09-2010-0011
A beruházás kivitelezője: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő ZRt
173 263 025 Ft

A településen közel 300 vállalkozás működik. A rendezési tervben a település külterületi részén egy 15 hektáros, gazdasági övezetet lett kijelölve. A település legnagyobb gondja, hogy nem biztosított a terület biztonságos megközelítése, ez jelenleg a község főutcáján, és egy keskeny lakott területi, majd egy mezőgazdasági úton zajlik. A projekt részeként a község szeretné megoldani egy olyan elkerülő út és körforgalom építését, mely lehetőséget teremtene arra, hogy a nehéz gépjármű forgalmat már a település bevezető részén el lehessen terelni. A körforgalom kiépítésével egy benzinkút és egy kisebb bevásárlóközpont is jelezte letelepülési szándékát. Ebből kifolyólag a település beadott egy pályázatot a Regionális Operatív Program keretén belül, amelynek tartalma egy ötágú körforgalmi csomópont kiépítése a település bevezető részén, mely nagyban hozzájárulna a közlekedés biztonságához. Itt található a község temetője, melynek parkolója a 82-es főút túlsó oldalán van, jelentős veszélyt okozva az átkeléskor. A körforgalom kiépítésével jelentősen lehetne csökkenteni a beérkező forgalom sebességét, és az egyik kihajtó ággal meg lehetne közelíteni az új temetőparkolót. A másik kicsatlakozás jelentené az ipari elkerülő út kezdetét, melynek a vasúton történő átkelési szakaszát 2008-ban az önkormányzat saját erőből finanszírozta meg.

A körforgalom tartalmazná közlekedésbiztonsági elemként az elkülönített gyalogjárdát és kerékpárutat, valamint a gyalogátkelőhelyeket is. A tervezett elkerülő út jelenleg murvás borítású, megépítéséhez jogerős építési engedéllyel rendelkezik az Önkormányzat. Teherbírása nehézgépjárművekhez lett tervezve. Az 1400 méter hosszú út kiépítésével lehetővé válna az említett terület további fejlesztése, illetve a település központi részének és főútjának tehermentesítése. A terület feltárásával helyet lehetne biztosítani számos vállalkozás részére.

A projekt előzetes költségvetése mintegy 227.379.299,- Ft, melyből az építési költségek 217.000.000,- Ft-ot tesznek ki. Az Önkormányzat a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében 75%-os támogatással 170.534.474,- Ft-ot nyert a megvalósításhoz.

Letölthető dokumentumok

D
L
M
S