Nyúl Község információs portálja
 
Túra a nyúli "hegyekben" - Az út kiindulópontja

Az út kiindulópontja

Túra a nyúli "hegyekben" - Szurdik

Szurdik

Túra a nyúli "hegyekben" - Panoráma a Torkos utcáról

Panoráma a Torkos utcáról

Túra a nyúli "hegyekben" - Erdei út

Erdei út

Túra a nyúli "hegyekben" - A rádió torony

A rádió torony

Túra a nyúli "hegyekben" - Győr látképe a kilátóhoz vezető útról

Győr látképe a kilátóhoz vezető útról

Túra a nyúli "hegyekben" - A kilátónál

A kilátónál

Túra a nyúli "hegyekben" -
Túra a nyúli "hegyekben" -
Túra a nyúli "hegyekben" - Hématető utca

Hématető utca

Túra a nyúli "hegyekben"

kilátó-pincészetek-étterem

távolság 12 km időtartam kb. 2 óra nehézségi fok

A túra körülbül 12 km, de nem kimondottan gyermekes családoknak való a rengeteg meredek emelkedő, és a sok köves lejtő miatt. Edzésben lévő és gyakorlott kerékpárosoknak ajánljuk az útvonalat.
Ha valaki gyalogosan szeretné megtenni a túrát, az is lehetséges a nem túl hosszú táv miatt. Pedelec kerékpár használatát javasoljuk a nagyobb élményfaktor miatt.

A Szent István térről indul a túra, itt kényelmes le tudják parkolni a járművet.

Induljunk el a hegyek irányába, elhaladunk az általános iskola, majd a futball pálya mellett. Elérünk egy kereszteződéshez, ahol a Szurdik felé kell haladnunk. Egy közepesen erős emelkedő leküzdése után a Sárkánylik Pince mellett haladunk el, térjünk be a hűs pincébe, kóstoljuk meg Lengyel Pista borosgazda finom borait.

Ha felértünk a hegyre menjünk tovább és az első lehetőségnél forduljunk jobbra a Madarász utca irányába. Körülbelül 300 méter megtétele után elérkezünk egy útelágazáshoz. Majd balra kell mennük a Juhfark utca irányába, de most még ne arra menjünk, hanem jobbra a Panoráma utcán feltekerve jutunk a Cseri Pincészethez. Kóstoljuk meg a pincészet borait a csodás panorámát bámulva (előzetes bejelentkezéssel). Ha nem térünk be a pincészetbe, akkor balra forduljunk és menjünk fel a Juhfark utcán a Torkos utca felé. Az utca rendkívül meredek, ajánljuk, hogy tolják a kerékpárt.

Felérünk a Torkos utcára, itt forduljunk jobbra. Addig menjünk, amíg elérünk egy fa táblához, Zsidó-domb felirattal. Itt kell balra lefelé mennünk a Vaskapu utca irányába.

Innentől végig egyenesen kell haladnunk, először egy meredek vízmosásokkal teli részen kell feljutnunk, majd egy sík szakasz után egy nagyon lejtős szakaszon kell lefelé haladnunk. Ez már a Fehérkereszt utca. A lejtős szakaszon lefelé haladva balra lesz egy elágazás, itt menjünk balra. Felfelé kell tekernünk, elhaladunk egy kidőlt fa alatt is.

Addig menjünk, amíg felérünk egy sóderes útelágazáshoz. Itt balra fordulva a sóderes úton kell folytatnunk utunkat. Haladjunk a rádió torony felé, közben balra egy kitisztított részen csodálatos panoráma tárul szemünk elé, belátjuk egész Győrt. A rádió torony mellett elhaladva egy pihenőhelyhez fogunk érkezni. Itt jobbra fordulva egy meredek kaptatón feljutunk a kilátóhoz. Pihenésképpen menjünk fel a kilátóba, üljünk le a padokra, olvassuk el a kitett tájékoztató táblákat, pl. a Csatai-völgy mondáját.

Folytatva utunkat menjünk le a lejtőn az alsó pihenőhelyig, itt jobbra kell tovább haladnunk. Egy rendkívül meredek és köves útszakasz következik, itt nagyon óvatosak legyünk. Leérkezünk egy kereszthez, a Nyúli Keresztút X. stációjához. Itt forduljunk jobbra.

Körülbelül 350 méter lejtőzés után elérünk egy aszfaltos úthoz, itt jobbra fordulva haladjunk tovább. Elérkezünk a Szél Fiai Fogadóhoz. Ha megéheztünk térjünk be egy finom ebédre. Tovább haladva a nyúli pincesor mellett haladunk el, ha szerencsénk van, valamelyik pince nyitva van, nyugodtan nézzünk be, a pince tulajdonos megkínál kedvenc borával.

Lefelé haladva eljutunk a Cinege utcához, kanyarodjunk be és tekerjünk végig az utcán. Elérkezünk egy balra-jobbra útelágazáshoz. Itt balra folytassuk utunkat, majd körülbelül 100 méter megtétele után elérkezünk egy elágazáshoz, itt tartsunk jobbra. Kijutunk egy tisztásra, itt akár le is pihenhetünk, de nézzünk hátra is, szemünk elé tárul a kilátó, a rádió torony és Győr látványa.

Az úton végighaladva elérünk egy balra-jobbra kereszteződéshez, itt balra menjünk tovább. Egy kellemes fás, ligetes rész következik. Addig menjünk, amíg egy négyes elágazáshoz nem érkezünk, itt jobbra menjünk. Egy meredek lejtő következik, ami egyenesen az aszfaltos Héma utca felé visz.

Ha elértük, forduljunk balra a Héma utcára, majd az utcán haladva az első lehetőségnél forduljunk jobbra, a Szűk utcára érkezünk. Itt ismét az első lehetőségnél menjünk balra a Hématető utcára. A Hématető utcán végighaladva jobbra lefelé tekintve Nyúl falu látképe tárul szemünk elé. Az utca végén található a Hangyál Pincészet, kóstoljuk meg boraikat, vásároljunk belőlük (nyitva: H-P: 16.00-19.00, Sz: 8.00-12.00, V: 8.00-10.00).

A Hématető utcán végighaladva eljutunk a Szurdik tetejére, a Szurdikon ereszkedjünk le és térjünk vissza kiinduló pontunkra a Szent István térre.

A túra végeztével együnk meg egy sütit vagy nyaljunk el egy fagyit a Flórián Cukrászdában (kb. 350 m), ebédeljünk meg a Platán Csárdában (kb. 270 m), vagy fogyasszunk el egy hamburgert a Reset Ételbárban (kb. 450 m).

Jó utat és kellemes kikapcsolódást kívánunk mindenkinek!

Túra a nyúli "hegyekben" - grafikon
D
L
M
S