Nyúl Község információs portálja
 

Márton Lakóotthon

Amit a MÁRTON LAKÓOTTHON-ról tudni kell

INFORMÁCIÓ A MÁRTON LAKÓOTTHONNAL KAPCSOLATBAN IDE KATTINTVA!

A Márton Lakóotthon magánalapítványi fenntartású, ápoló-gondozási célú bentlakásos intézmény, amely szép természeti környezetben található Nyúlon, a Táncsics Mihály u. 174. alatt

Fenntartója: a „HÍD A JÖVŐBE” Értelmi Sérülteket Segítő Alapítvány, amely egy érintett szülőpáros kezdeményezésével jött létre 2002-ben.

A lakóotthon több mint kétévi megfeszített munka eredményeként 2004. október 04-én fogadta az első otthonlakókat. A lakóotthonban 13 fő autista és más sérültséggel élő felnőtt lakó él (lakóink fele autizmussal élő fiatal). Az átlagos életkor jelenleg 33 év (a legfiatalabb lakónk 21 éves, a legidősebb 43 éves). Lakóotthonunk az alacsony ellátotti létszámból adódóan családias jellegű, ami minden korábbi szociális ellátási formához képest nagyobb mértékű odafigyelést és sokkal személyesebb bánásmódot tesz lehetővé. A lakóotthon kiemelkedő tárgyi feltételekkel rendelkezik, amit nemcsak a szép, rendezett környezet, s maga az épület sugall, hanem a lakók számára nyújtott ellátási körülmények is.

A lakóotthonba bekerülő fiatalok elhelyezése 14 m2-es, egyágyas, fürdőszobás lakrészekben történik, amely önálló életteret biztosít számukra. A lakószinten a szobák egy-egy tágas, világos nappaliba (fiú-lány) nyílnak, ill. az étkeztetést szolgáló helyiség - tágasságának és befogadóképességének köszönhetően a közösségi programok helyszíne is egyben.

A foglalkoztatási-fejlesztési célokat szolgáló helyiségek a lakótértől elkülönülten, a tetőtérben találhatóak: így négy kézműves műhely, fejlesztő szoba, és egy kondi terem. 2010-ben a tetőtérben kialakításra került egy kis kápolna (imahely), valamint sor került a lakóotthon épületének felszentelésére, így a lakók számára nemcsak az épületen kívül, hanem a lakóotthonon belül is lehetőség nyílt a vallásgyakorlásra.

Lakóotthonunkban 2006. szeptemberétől folyik szociális foglalkoztatás. Lakóinkat un. munka-rehabilitáció keretében napi 4- 5, ill. 6 órában végeznek különböző kézműves tevékenységet: szövés, fazekasmunka, papírvirág, és más használati és dísztárgyak (kerámia, fadobozok, textiltermékek) készítése, valamint egyéb ház körüli teendőket látnak el: munkatermek takarítása, kertgondozás, konyhai kisegítés, stb. A munka-rehabilitáció célja: a szociális intézményben ellátott személy munkakészségének, valamint testi és szellemi képességeinek munkavégzéssel történő megőrzése. A szociális foglalkoztatás keretében végzett kézműves tevékenységek ellenértékeként a fiatalok un. munka-rehabilitációs díjban részesülnek. Igényes, piacképes kézműves termékeinkkel több virág- és ajándékboltban, és számos közösségi rendezvényen, vásáron vagyunk jelen, de a lakóotthonban is szívesen fogadjuk az érdeklődőket.

A lakóotthon nemcsak kiemelkedő tárgyi feltételekkel rendelkezik, hanem az itt folyó szakmai munka is magas színvonalú, aminek legfontosabb biztosítéka a hozzáértő, szakképzett személyzet. A lakók ellátásáról, kíséréséről és foglalkoztatásáról és fejlesztéséről 7 fős szakszemélyzet gondoskodik. A lakók egészségügyi felügyeletét a helyi körzeti orvos látja el.

Civil fenntartású intézményként évről-évre egyre nagyobb kihívást jelent az alapítvány számára a lakóotthon zökkenőmentes működtetésének a biztosítása, az elért szakmai színvonal megtartása. Az állami támogatás jelenlegi szintje mellett az intézmény meglehetősen alulfinanszírozott, így a hiányzó források előteremtése komoly erőfeszítést kíván a fenntartótól. Az utóbbi években a forrásbővítés (adó 1%, pályázatok, támogatói kör bővítése, stb.) kényszere mellett a költségtakarékosság jegyében több lépést kellett tennünk a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében. Az intézmény működése nem nélkülözheti az önzetlen támogatók segítségét, bármilyen formában is nyilvánul az meg (tárgyi vagy pénzadomány, vagy egyéb felajánlás formájában.

Számítunk az Önök támogatására is! Köszönjük!

Elérhetőségek:

Lakóotthon címe: 9082 Nyúl, Táncsics M. u. 174.
Telefon: +36 96 540 133
E-mail: info@martonlakootthon.hu
Web: www.martonlakootthon.hu

D
L
M
S